Jeśli lubicie serki typu almette, ten przepis będzie idealny. Nie ma tutaj grama twarogu, bazą jest jogurt grecki. Zachęcam do wypróbowania 🙂
![](http://gotujesie.pl/wp-content/uploads/2016/03/serek_almette-300x152.jpg)
Serek a`la almette
2016-03-07 21:11:57
![](http://gotujesie.pl/wp-content/uploads/2016/03/serek_almette-300x152.jpg)
Produkty
- 2 jogurty greckie każdy po 400 g (u mnie lidl)
- świeża pietruszka
- szczypiorek
- świeży koperek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 ogórka wężowego
- 7 rzodkiewek
- sól, pieprz
- 2 pieluszki tetrowe, lub dobrej jakości gaza (taka, aby nitki z niej nie uciekały)
Wykonanie
- Jogurty przekładam do dwóch plastikowych pojemników.
- Do jednego dodaję połowę startego ogórka (na mniejszych oczkach), garstkę szczypiorku, garstkę koperku, starty ząbek czosnku, sól i pieprz.
- Do drugiego pojemnika dodaję startą rzodkiewkę, szczypiorek, koperek, sól i pieprz.
- Oba pojemniki zamykam i wstawiam na cały dzień do lodówki.
- Wieczorem zawartość pierwszego pojemnika wylewam na pieluszkę, robię z niej sakiewkę , związuję i mocuję na kranie w kuchni, aby płyn odciekł.
- Z zawartością drugiego pojemnika postępuję identycznie.
- Po nocy w pieluszkach jest idealny, kremowy serek.
- Przekładamy do miseczek, chłodzimy około godziny i gotowe 🙂
Notes
- To są wersje, które my akurat lubimy, ale równie dobrze możecie dodać swoje ulubione warzywa i zioła i stworzycie swoje smaki. Możecie pokusić się nawet o zrobienie takiego serka na słodko, z odrobiną miodu, suszonymi śliwkami i czymkolwiek jeszcze wymyślicie 🙂
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/