Fani tej wersji sernika będą zachwyceni prostotą wykonania i lekkim, cytrusowym smakiem. U mnie przełożony herbatnikami z polewą czekoladową.

Składniki
- 1 kg twarogu w wiaderku
- 200 g masła 82%
- 300 g cukru
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- cukier waniliowy
- otarta skórka i sok z połowy cytryny
- garść rodzynek
- 1 i 1/2 dużego opakowania herbatników (u mnie tesco)
- 1 mleczna czekolada
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka masła
Instrukcje
- W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło z cukrem i cukrem waniliowym.
- Następnie dodajemy twaróg, jajka, żółtka i skórkę z cytryny.
- Podgrzewamy na wolnym ogniu. Kiedy zaczną pojawiać się bąbelki, dodajemy budyń wymieszany w mleku i sok z cytryny.
- Zagotowujemy masę i na koniec dorzucamy rodzynki.
- Masę zdejmujemy z ognia.
- Dno blaszki wykładamy herbatnikami na które wylewamy połowę gorącej masy serowej.
- Na masę układamy porcję herbatników, a następnie pozostałą masę.
- Na wierzch układamy pozostałe herbatniki i polewamy polewą (czekoladę, mleko i masło podgrzewamy i polewamy ciasto).
- Studzimy do temperatury pokojowej, a następnie co najmniej 3 godziny w lodówce.
© 2023 Przepis pochodzi z Gotujesie.pl