Przepis pochodzi z książki Thermomix “Kocham gotować”, z kilkoma moimi modyfikacjami. Ciasto może wydawać się trudne, ale zapewniam Was, że takie nie jest.
Jest to lekki sernik, w sam raz na jesienne popołudnia 🙂
Sernik lany - rosa
2015-11-02 17:30:07
Produkty
Ciasto
- 40 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 125 g pokrojonej margaryny
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1 kg twarogu (kupuję w wiaderku)
- 5 żółtek
- 250 g cukru
- 2 budynie waniliowe
- 1 cukier waniliowy
- 650 ml mleka
- 120 ml oleju
- puszka brzoskwiń
Piana
- 6 białek
- 110 g cukru
- szczypta soli
Wykonanie
- Włączam piekarnik, aby nagrzał się do ok. 175 stopni.
- Składniki na ciasto zagniatam ręcznie lub mikserem ze spiralną końcówką. Wykładam dno blaszki o wymiarach 27/35 ciastem.
- Do dużej miski wkładam kolejno składniki na masę serową, oprócz brzoskwiń. Mieszam wszystko mikserem na wysokich obrotach ok. 4 minut. Wylewam na ciasto. Masa będzie lejąca, tak ma być.
- Kroję połówki brzoskwiń w paski i układam w masie serowej.
- Ciasto piekę ok. 50 minut w 170 st.
- Pod koniec tego czasu przygotowuję pianę. Ubijam białka na wysokich obrotach z odrobiną soli. Po ok. 2 minutach dodaję cukier kryształ i miksuję kolejne 2-3 minuty.
- Zapiekam jeszcze ok. 20 min. pod koniec zmniejszam temperaturę do 160 st.
- Ciasto należy ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Po kilku godzinach na cieście powinny pojawić się kropelki rosy 🙂
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/