Pyszna alternatywa dla wielbicieli zarówno delikatnego sernika, jak i murzynka, który się zawsze udaje 🙂
Sernik na murzynku
2015-12-03 10:22:41
Produkty
Ciasto
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
- olejek migdałowy
- 1 i 1/2 łyżki octu
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
Masa serowa
- 1 kg sera (ja kupuję w wiaderku)
- 20 dag masła lub margaryny
- 1 szkl. cukru
- 4 żółtka + 4 białka ubite na sztywno
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Ciasto
- Masło, cukry, mleko, kakao, aromat - podgrzać aby się cukier rozpuścił.
- Dodaję ocet i studzę.
- Po ostudzeniu dodaję mąkę, żółtka i proszek. Mieszam mikserem, aby nie było grudek.
- Ubijam białka ze wszystkich jajek, połowę dodaję do masy murzynkowej, a połowę do masy serowej.
- Murzynek czeka na masę serową 🙂
- Podgrzewam piekarnik do ok 170 stopni.
Masa serowa
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
- Na koniec dodaję pianę z wcześniej ubitych białek.
- Na dno blaszki wylewam połowę masy na murzynka. Następnie całą masę serową i drugą część masy murzynkowej.
- Możecie mieć wrażenie, że masy za mocno się zmieszają. Spokojnie. Po upieczeniu będzie ok. :-).
- Te ciasto piekę dość długo, do tzw. suchego patyczka. Przynajmniej godzinę i 10 min.
- Często też do niego zaglądam, aby się nie przepiekło.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/