Sernik na murzynku

Pyszna alternatywa dla wielbicieli zarówno delikatnego sernika, jak i murzynka, który się zawsze udaje 🙂

Sernik na murzynku
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
Ciasto
  1. 1 kostka masła lub margaryny
  2. 1 szkl. cukru
  3. 1 cukier waniliowy
  4. 3 łyżki mleka
  5. 3 łyżki kakao
  6. olejek migdałowy
  7. 1 i 1/2 łyżki octu
  8. 1 i 1/2 szkl. mąki
  9. 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  10. 4 jajka
Masa serowa
  1. 1 kg sera (ja kupuję w wiaderku)
  2. 20 dag masła lub margaryny
  3. 1 szkl. cukru
  4. 4 żółtka + 4 białka ubite na sztywno
  5. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  6. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Ciasto
  1. Masło, cukry, mleko, kakao, aromat - podgrzać aby się cukier rozpuścił.
  2. Dodaję ocet i studzę.
  3. Po ostudzeniu dodaję mąkę, żółtka i proszek. Mieszam mikserem, aby nie było grudek.
  4. Ubijam białka ze wszystkich jajek, połowę dodaję do masy murzynkowej, a połowę do masy serowej.
  5. Murzynek czeka na masę serową 🙂
  6. Podgrzewam piekarnik do ok 170 stopni.
Masa serowa
  1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
  2. Na koniec dodaję pianę z wcześniej ubitych białek.
  3. Na dno blaszki wylewam połowę masy na murzynka. Następnie całą masę serową i drugą część masy murzynkowej.
  4. Możecie mieć wrażenie, że masy za mocno się zmieszają. Spokojnie. Po upieczeniu będzie ok. :-).
  5. Te ciasto piekę dość długo, do tzw. suchego patyczka. Przynajmniej godzinę i 10 min.
  6. Często też do niego zaglądam, aby się nie przepiekło.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *