Pyszna alternatywa dla wielbicieli zar贸wno delikatnego sernika, jak i murzynka, kt贸ry si臋 zawsze udaje 馃檪

Sernik na murzynku
2015-12-03 10:22:41

Produkty
Ciasto
- 1 kostka mas艂a lub margaryny
- 1 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 艂y偶ki mleka
- 3 艂y偶ki kakao
- olejek migda艂owy
- 1 i 1/2 艂y偶ki octu
- 1 i 1/2 szkl. m膮ki
- 1 i 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
Masa serowa
- 1 kg sera (ja kupuj臋 w wiaderku)
- 20 dag mas艂a lub margaryny
- 1 szkl. cukru
- 4 偶贸艂tka + 4 bia艂ka ubite na sztywno
- 1 艂y偶eczka m膮ki ziemniaczanej
- 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Ciasto
- Mas艂o, cukry, mleko, kakao, aromat - podgrza膰 aby si臋 cukier rozpu艣ci艂.
- Dodaj臋 ocet i studz臋.
- Po ostudzeniu dodaj臋 m膮k臋, 偶贸艂tka i proszek. Mieszam mikserem, aby nie by艂o grudek.
- Ubijam bia艂ka ze wszystkich jajek, po艂ow臋 dodaj臋 do masy murzynkowej, a po艂ow臋 do masy serowej.
- Murzynek czeka na mas臋 serow膮 馃檪
- Podgrzewam piekarnik do ok 170 stopni.
Masa serowa
- Wszystkie sk艂adniki dok艂adnie zmiksowa膰.
- Na koniec dodaj臋 pian臋 z wcze艣niej ubitych bia艂ek.
- Na dno blaszki wylewam po艂ow臋 masy na murzynka. Nast臋pnie ca艂膮 mas臋 serow膮 i drug膮 cz臋艣膰 masy murzynkowej.
- Mo偶ecie mie膰 wra偶enie, 偶e masy za mocno si臋 zmieszaj膮. Spokojnie. Po upieczeniu b臋dzie ok. :-).
- Te ciasto piek臋 do艣膰 d艂ugo, do tzw. suchego patyczka. Przynajmniej godzin臋 i 10 min.
- Cz臋sto te偶 do niego zagl膮dam, aby si臋 nie przepiek艂o.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/