Tą wersję sernika podaję tylko na Boże Narodzenie. Smakuje cudownie i wart jest 12 miesięcy czekania 🙂
Sernik z pierniczkami
2015-12-27 09:57:02
Produkty
Ciasto
- 200 g mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa
- 1 gotowa masa bakallandu
- 3 jajka
- 2 ubite białka (te które zostały z ciasta)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1 kg twarogu (u mnie w wiaderku)
- 30 dag cukru
- 6 żółtek + 6 ubitych białek
- 1 kostka margaryny
- 1 budyń waniliowy (bez cukru)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 1 opakowanie 40 dag pierniczków nadziewanych w czekoladzie
Wykonanie
Ciasto
- Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim dno blaszki
Masa makowa
- Masę z puszki wymieszać z proszkiem i żółtkami.
- Na koniec dodać ubite białka.
Masa serowa
- Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.
- Dodać ser, budyń, proszek do pieczenia.
- Na końcu dodajemy ubitą pianę.
Złożenie ciasta
- Ciasto kruche, masa makowa, połowa masy serowej, pierniczki, druga połowa masy serowej.
- Ten sernik piekę dość długo, ok. 1,5 godziny w temp. 170 stopni.
- Po upływie godziny przykrywam folią aluminiową, żeby wierzch się nie przypalił i jednocześnie, aby ciasto dopiekło się w środku.
Notes
- Jest to przepis z książki siostry Anastazji
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/