Sernik

Fenomenalnie lekki i banalnie prosty w wykonaniu. Przepis Joanny, ale dzielę się, bo wart jest spędzenia chwili w kuchni. Z sosem malinowym smakuje obłędnie, polecam 🙂

Sernik
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 1 kg twarogu
  2. 7 jajek
  3. 1 szklanka cukru
  4. 1 kostka masła 82%
  5. 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  6. kilka kropel aromatu migdałowego
Wykonanie
  1. Ubić pianę z białek.
  2. W osobnym naczyniu zmiksować żółtka z cukrem.
  3. Następnie dodać rozpuszczone, gorące masło, mąkę ziemniaczaną, aromat i twaróg.
  4. Na koniec dodać pianę z białek.
  5. Ciasto piec około godziny w temperaturze 180 stopni.
  6. Ważne jest, aby po upieczeniu, od razu wyjąć z piekarnika i okroić boki ostrym nożem. Mamy wówczas pewność, że nie opadnie.
  7. Podawać z sosem malinowym.
Notes
  1. W oryginalnym przepisie było 3/4 szklanki cukru (w związku z tym, że lubimy słodkie ciasta, zwiększyłam proporcję do całej szklanki)
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *