Dość klasyczne połączenie twarogu i murzynka, ale fenomenalne w smaku. Tym razem dodałam konfiturę z wiśni… Niebo! 🙂
Składniki
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
- zapach migdałowy
- 1,5 łyżki octu lub spirytusu
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo
- 250 g mielonego twarogu + 2 jajka
- 1/2 szkalnki cukru
- 2 jajka
- 1/5 słoika konfitury z wiśni
Instrukcje
Masa
- Wszystkie składniki oprócz octu umieszczam w garnku i rozpuszczam na wolnym ogniu.
- Po rozpuszczeniu cukru dodaję ocet i chwilę gotuję
- Gotową masę studzę i odejmuję z niej pół filiżanki na polewę po upieczeniu ciasta.
Ciasto
- Ubijam biała ze szczyptą soli.
- Do garnka z masą kakaową dodaję żółtka i wymieszaną mąkę z proszkiem.
- Na koniec dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam.
- Twaróg miksuję z jajkami i cukrem na gładką masę
- Do blaszki wylewam połowę ciasta, następnie masę serową.
- Piekę w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku ok 1 godziny (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu polewam polewą
- Ciasto można upiec w klasycznej blaszce.
- U mnie tym razem były muffinki i pozostałość piekłam w keksówce 🙂