Tytułowa śliwowica, to nalewka powstała ze śliwek polecana nie tylko przy zaburzeniach zaparcia czy trawienia, ale może być także znakomitym dodatkiem do drinków
Śliwowica
Sprzęt
- 1 duży słoik
- 2 butelki 500ml
Składniki
- 2 kg śliwek węgierek
- 1 l wódki lub spirytusu
- 500 g cukru
Instrukcje
- Śliwki myjemy, przekrajany na pół wyjmując pestki i wkładamy owoce do dużego słoja i zalewamy wszystko spirytusem.
- Słoik szczelnie zakręcamy i stawiamy w ciemnym pomieszczeniu na około miesiąc.
- Po miesiącu zlewamy płyn i wstawiamy go do lodówki. Z kolei śliwki ze słoja słoja zasypujemy je cukrem, ponownie szczelnie zakręcamy i ponownie odstawiamy na 3 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie zlewamy powstały syrop i dodajemy go do wcześniej zlanego spirytusu. Wszystko dokładnie mieszamy, filtrujemy przez gazę i przelewamy do butelek. Śliwowica najlepiej smakuje po kilku miesiącach leżakowania.