Jest to na prawdę dziwny przepis jeśli chodzi o wykonanie. Szarlotka w smaku bardzo lekka i chrupiąca. U mnie znika błyskawicznie 🙂
Szarlotka sypana
2016-03-07 21:08:05
Produkty
- 1 szkl. kaszy manny
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 kg jabłek
- 1 kostka masła
Wykonanie
- Kaszę, mąkę, cukier i proszek wymieszać w misce.
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki i posypać cynamonem.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na dno wysypać połowę składników suchych.
- Następnie wyłożyć jabłka i posypać pozostałą mieszanką suchych składników.
- Na wierzch układać wiórki masła, tak aby przykryły całość.
- Piec na złoto około 1h w temp. 180 stopni.
Notes
- U mnie tradycyjnie podaję z lodami śmietankowymi lub waniliowymi 🙂
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/