Szaszłyki robię nie tylko w sezonie grillowym. Przepis wymaga nieco cierpliwości, ale efekt końcowy wart jest zachodu 🙂
Składniki
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 2 mniejsze cukinie
- 10 średnich pieczarek
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 150 g wędzonego boczku
- ulubione przyprawy (u mnie słodka i ostra papryka, sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie, tymianek, estragon, przyprawa do grilla, oliwa)
- patyczki do szaszłyków
Instrukcje
- Patyczki do szaszłyków kupuję długie i dość grube. Moczę je około godziny w wodzie, zanim zacznę nadziewanie.
- Piersi z kurczaka czyszczę, myję i kroję na średnie kawałki. Przyprawiam i wstawiam do lodówki przynajmniej na godzinę (lub dzień wcześniej wieczorem).
- Cukinię i cukinię kroję na plasterki. Cebulę obieram warstwami, paprykę kroję w kostkę, a boczek w plasterki.
- Wszystko nadziewam kolejno na patyczki, tak aby zostało miejsce na początku i końcu patyczka.
- Na koniec lekko skrapiam oliwą i posypuję gotową przyprawą do grilla.
- Piec na złoto i zjadać 🙂
© 2024 Przepis pochodzi z Gotujesie.pl