Sałatka idealna na tę porę roku. Lekka i smaczna, wręcz orzeźwiająca 🙂
Szpinakowa sałatka z pomarańczą
Sałatka idealna na tę porę roku. Lekka i smaczna, wręcz orzeźwiająca 🙂
Sprzęt
- pomarańcze
Składniki
- 3 pomarańcze
- 1 op. świeżego szpinaku
Dressing
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki ostrej, suszonej papryki
Instrukcje
- Szpinak myję i odrywam ogonki.
- Pomarańczę filetuję i wyciskam sok z tego co zostało (ścinam górę i dół, po czym obieram nożem, aż za białą błonkę. Cząstki pomarańczy są wówczas dobrze widoczne i można je bez problemu wyciąć nożem).
- Składniki dressingu dokładnie mieszam.
- W misce układam szpinak i pomarańczę.
- Polewam dressingiem przed podaniem.
Ja dodaje jeszcze grecką fetę… Na lato sałatka w sam raz 🙂