Jest to prosta i pyszna sałatka mojej koleżanki Asi 🙂
Dzięki niej od wielu lat gości na moim stole podczas Wigilii 🙂
Szuba - sałatka śledziowa
2015-12-03 10:11:12
Produkty
- 4 podwójne płaty śledziowe solone
- 6 jajek
- 4 średnie ziemniaki
- 4 marchewki
- 4 buraczki
- 1 mała cebulka
- odrobina oleju
- majonez
Wykonanie
- Śledzie obieramy ze skóry i moczymy, aby nie były zbyt słone (dobrze jest zmieniać wodę co jakiś czas).
- Następnie kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i odrobinę oleju - odstawiamy na ok. godzinę.
- Warzywa i jajka gotujemy (buraczki osobno, najlepiej dzień wcześniej, bo trwa to dłużej).
- Po ostudzeniu obieramy i zaczynamy "składać" sałatkę.
- Potrzebna nam będzie przezroczysta szklana salaterka, aby ładnie było widać warstwy.
- Na jej dno układamy starte na dużych oczkach ziemniaki. Smarujemy je cienką warstwą majonezu.
- Następnie kolejno ścieramy marchewkę i jajka. Każdą warstwę warzyw i jajek smarujemy majonezem.
- Na jajka układamy śledzie, a na śledzie starte buraczki. Wierzch również smarujemy majonezem.
- Chłodzimy min. 6 godzin.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/