Lubicie szybko i smacznie? Polecam to danie, które zrobicie w pół godziny 🙂
Składniki
- 1/2 opakowania makaronu tagliatelle ( ok. 8 gniazdek)
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżeczka oliwy
- 3 łyżeczki drobnych kaparów
- 150 g wędzonego łososia
- kilka kropel soku z cytryny
- sól, pieprz
- 100 g sera (u mnie cheddar, gouda)
Instrukcje
Sos
- Oliwę lekko podgrzać, dodać chrzan i kapary, chwilę podsmażyć.
- Dodać śmietanę i zagotować.
- Do śmietany dorzucić starte sery, podgrzewać, aż się rozpuszczą i sos zgęstnieje.
- Doprawić solą i pieprzem.
Makaron
- Ugotować makaron al dente (po odlaniu lekko skropić oliwą).
- Do makaronu dodać sos kaparowy i delikatnie wymieszać.
- W głębokim talerzu nałożyć porcję makaronu, dodać pokrojonego w mniejsze paski łososia.
- Skropić sokiem z cytryny, podawać ciepłe.
- Przed nałożeniem, talerz można udekorować gęstym sosem balsamicznym.
© 2024 Przepis pochodzi z Gotujesie.pl