Taki tam pieróg

Jeśli szukacie ciekawego dania, wypróbujcie ten przepis. Nie jest mocno trudny, a farsz można zmieniać w zależności od upodobań. Polecam 🙂

Taki tam pieróg
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
Ciasto
  1. 3 szkl. mąki
  2. 1 kostka masła 82%
  3. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  4. 1/2 łyżeczki soli
  5. 10 łyżek wody
Farsz
  1. 1/2 kg mielonej łopatki
  2. 1 czerwona papryka
  3. 1 cebula
  4. 2-3 ząbki czosnku
  5. 1 łyżka oliwy
  6. garść posiekanej natki pietruszki
  7. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  8. sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie
Ciasto
  1. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie części i odłożyć na pół godziny do lodówki.
Farsz
  1. Czosnek przecisnąć przez praskę i lekko podsmażyć na łyżce oliwy.
  2. Po chwili dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz mięso mielone.
  3. Smażyć, aż mięso straci kolor, a następnie dodać paprykę i koncentrat.
  4. Po około 10 minutach dodać natkę, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
  5. Farsz lekko ostudzić.
Złożenie pieroga
  1. Obie kulki ciasta rozwałkować dość cienko. Dolna warstwa ciasta powinna być odrobinę większa, aby móc dokładnie zwinąć boki.
  2. Pierwszą część rozłożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Na ciasto położyć farsz i przykryć drugim plackiem.
  4. Boki ciasta zawinąć do środka, zlepiając dolne i górne ciasto.
  5. Górę nakłuć widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem.
  6. Piec do 40 minut na złoto w temp. 180 stopni.
Notes
  1. Inspiracją był przepis agrafy z Wielkiego Żarcia
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *