Jeśli szukacie ciekawego dania, wypróbujcie ten przepis. Nie jest mocno trudny, a farsz można zmieniać w zależności od upodobań. Polecam 🙂
Taki tam pieróg
2016-04-01 17:04:54
Produkty
Ciasto
- 3 szkl. mąki
- 1 kostka masła 82%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 łyżek wody
Farsz
- 1/2 kg mielonej łopatki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie
Ciasto
- Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie części i odłożyć na pół godziny do lodówki.
Farsz
- Czosnek przecisnąć przez praskę i lekko podsmażyć na łyżce oliwy.
- Po chwili dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz mięso mielone.
- Smażyć, aż mięso straci kolor, a następnie dodać paprykę i koncentrat.
- Po około 10 minutach dodać natkę, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
- Farsz lekko ostudzić.
Złożenie pieroga
- Obie kulki ciasta rozwałkować dość cienko. Dolna warstwa ciasta powinna być odrobinę większa, aby móc dokładnie zwinąć boki.
- Pierwszą część rozłożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na ciasto położyć farsz i przykryć drugim plackiem.
- Boki ciasta zawinąć do środka, zlepiając dolne i górne ciasto.
- Górę nakłuć widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec do 40 minut na złoto w temp. 180 stopni.
Notes
- Inspiracją był przepis agrafy z Wielkiego Żarcia
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/