Ta tarta ostatnio robi u mnie w domu furrorę. Jest proste i bardzo smaczne. Polecam wam również wersję z brzoskwiniami i wszelkimi ulubionymi owocami
Tarta ze śliwkami i bezą
2015-10-27 17:44:42
Produkty
- 180 g mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- 3 białka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- ok 1,5 kg jędrnych śliwek
Sposob przygotowania
- Włączam piekarnik i nagrzewam go do ok. 160 stopni.
- Mąkę, cukier, masło, żółtko, wodę i sól zagniatam. Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładam papierem do pieczenia. Ciastem wykładam dno blaszki i lekko nakłuwam widelcem. Na cieście układam połówki śliwek, skórką do dołu (jeśli śliwki są bardzo kwaśne, każdą posypuję odrobiną cukru).
- Ubijam białka ze szczyptą soli. Trwa to ok 3-4 minut. Dodaję cukier, mąkę ziemniaczaną i miksuję jeszcze ok. minuty. Bezę układam na śliwkach.
- Ciasto piekę ok. 45 minut w temperaturze 160 - 170 stopni.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/