Tarta ze śliwkami i bezą

Ta tarta ostatnio robi u mnie w domu furrorę. Jest proste i bardzo smaczne. Polecam wam również wersję z brzoskwiniami i wszelkimi ulubionymi owocami

Tarta ze śliwkami i bezą
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 180 g mąki
  2. 3 łyżki cukru pudru
  3. 100 g zimnego masła
  4. szczypta soli
  5. 1 żółtko
  6. 1 łyżka zimnej wody
  7. 3 białka
  8. 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  9. ok 1,5 kg jędrnych śliwek
Sposob przygotowania
  1. Włączam piekarnik i nagrzewam go do ok. 160 stopni.
  2. Mąkę, cukier, masło, żółtko, wodę i sól zagniatam. Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładam papierem do pieczenia. Ciastem wykładam dno blaszki i lekko nakłuwam widelcem. Na cieście układam połówki śliwek, skórką do dołu (jeśli śliwki są bardzo kwaśne, każdą posypuję odrobiną cukru).
  3. Ubijam białka ze szczyptą soli. Trwa to ok 3-4 minut. Dodaję cukier, mąkę ziemniaczaną i miksuję jeszcze ok. minuty. Bezę układam na śliwkach.
  4. Ciasto piekę ok. 45 minut w temperaturze 160 - 170 stopni.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *