Tiramisu

Tiramisu zawsze wydawało mi się trudnym ciastem. Tymczasem okazało się, że nie jest ani trudne, ani zbyt pracochłonne. Jest na prawdę smaczne i godne polecenia.

Tiramisu
Napisz opinie
Drukuj
Skladniki
  1. 4 opakowania mascarpone
  2. 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  3. 10 łyżek cukru pudru
  4. 8 żółtek
  5. 2 szklanki mocnej kawy
  6. 100 ml amaretto
  7. kakao
Sposob przygotowania
  1. Kawę zaparzyć. Może być to espresso lub zwykła parzona, ale bardzo mocna. Do przestudzonej dodać amaretto.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem, aż zbieleją (ok 3 minut na dużych obrotach). Do ubitych żółtek dodawać stopniowo po łyżce serka. Po kilku minutach powinien nam wyjść pyszny, aksamitny krem.
  3. Blaszkę o wymiarach 30/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty moczyć w kawie i wyłożyć nimi dno blaszki. Na biszkopty wykładamy połowę kremu, następnie kolejną warstwę namoczonych biszkoptów. Następnie na ciastka ostatnią porcję kremu. Na koniec posypujemy kakaem i chłodzimy minimum 6 godzin.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *