Tiramisu zawsze wydawało mi się trudnym ciastem. Tymczasem okazało się, że nie jest ani trudne, ani zbyt pracochłonne. Jest na prawdę smaczne i godne polecenia.
Tiramisu
2015-10-19 19:22:25
Skladniki
- 4 opakowania mascarpone
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów
- 10 łyżek cukru pudru
- 8 żółtek
- 2 szklanki mocnej kawy
- 100 ml amaretto
- kakao
Sposob przygotowania
- Kawę zaparzyć. Może być to espresso lub zwykła parzona, ale bardzo mocna. Do przestudzonej dodać amaretto.
- Żółtka utrzeć z cukrem, aż zbieleją (ok 3 minut na dużych obrotach). Do ubitych żółtek dodawać stopniowo po łyżce serka. Po kilku minutach powinien nam wyjść pyszny, aksamitny krem.
- Blaszkę o wymiarach 30/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty moczyć w kawie i wyłożyć nimi dno blaszki. Na biszkopty wykładamy połowę kremu, następnie kolejną warstwę namoczonych biszkoptów. Następnie na ciastka ostatnią porcję kremu. Na koniec posypujemy kakaem i chłodzimy minimum 6 godzin.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/