Uważam to danie za jedno z bardziej prostych, niż się na pierwszy rzut oka wydaje. Po przygotowaniu wszystkiego robi się je zaledwie kilka minut.
Wieprzowina po chińsku
2016-01-09 08:48:40
Produkty
- 300 g polędwiczki wieprzowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule szalotki
- 1 spora marchewka
- 10 cm białej części pora podzielona na pół
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli bez pestek (u mnie płatki chilli)
- 2 cm świeżego imbiru
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sos
- 6 łyżek octu ryżowego (lub sok z 1/2 cytryny)
- 6 łyżek wody
- 10 łyżek sosu sojowego ciemnego
- 6 łyżek brązowego cukru (biały też może być)
Do podania
- Ugotowany ryż
- Garść szczypiorku
Wykonanie
- Polędwiczkę przekroić wzdłuż, a następnie na cienkie półplasterki.
- Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
- Ugotować ryż w osolonej wodzie.
- Paprykę i cebulę pokroić na większe kawałki (2x2 cm)
- Marchewkę i pora w wąskie słupki.
- Czosnek i papryczkę na cienkie plasterki, imbir zetrzeć na drobnej tarce.
- Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.
- Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i przesmażyć na nim wszystkie warzywa, ok 5 min.
- Warzywa zdjąć, rozgrzać 3 łyżki oliwy i podsmażyć polędwiczkę, ok. 4 min.
- Do polędwiczki dodać warzywa i chwilę smażyć. Dodać sos i poczekać, aż zgęstnieje.
- Na talerze wyłożyć ryż, wieprzowinę i posypać świeżym szczypiorkiem.
Notes
- Przepis pochodzi z Kwestii Smaku z kilkoma moimi modyfikacjami
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/