Go Back

Śliwowica

Sprzęt

  • 1 duży słoik
  • 2 butelki 500ml

Składniki
  

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 1 l wódki lub spirytusu
  • 500 g cukru

Sposób wykonania
 

  • Śliwki myjemy, przekrajany na pół wyjmując pestki i wkładamy owoce do dużego słoja i zalewamy wszystko spirytusem.
  • Słoik szczelnie zakręcamy i stawiamy w ciemnym pomieszczeniu na około miesiąc.
  • Po miesiącu zlewamy płyn i wstawiamy go do lodówki. Z kolei śliwki ze słoja słoja zasypujemy je cukrem, ponownie szczelnie zakręcamy i ponownie odstawiamy na 3 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie zlewamy powstały syrop i dodajemy go do wcześniej zlanego spirytusu. Wszystko dokładnie mieszamy, filtrujemy przez gazę i przelewamy do butelek. Śliwowica najlepiej smakuje po kilku miesiącach leżakowania.