Zapiekane cukinie

Danie z serii mało wyszukanych, ale z całą pewnością niezwykle smaczne 🙂

Danie z serii mało wyszukanych, ale z całą pewnością niezwykle smaczne 🙂
Rodzaj Przekąska
Kuchnia Polska

Składniki
  

  • 4 szt. małych cukinii (w sezonie mogą być również te większe)
  • 1/5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 woreczek woreczek ugotowanego ryżu
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy (u mnie słodka i ostra papryka, tymianek, majeranek, estragon, zioła prowansalskie)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przybranie

  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • porządna garść roszponki
  • kiełki brokułu
  • sos balsamiczny

Instrukcje
 

  • Cukinie przekroić na połowę i wydrążyć pestki.
  • Ułożyć na blaszce, posolić i popieprzyć.
  • Do mięsa mielonego dodać jajko, ryż, koncentrat, zioła, sól i pieprz.
  • Porcje mięsa układać na cukiniach.
  • Piec 40-50 minut w temp. 180 stopni, aż mięso się zarumieni.
  • Podawać z ulubioną zieleniną, u mnie roszponka, kiełki i pomidorki koktajlowe polane sosem balsamicznym. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating