Danie z serii mało wyszukanych, ale z całą pewnością niezwykle smaczne 🙂
Danie z serii mało wyszukanych, ale z całą pewnością niezwykle smaczne 🙂
Składniki
- 4 szt. małych cukinii (w sezonie mogą być również te większe)
- 1/5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 woreczek woreczek ugotowanego ryżu
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy (u mnie słodka i ostra papryka, tymianek, majeranek, estragon, zioła prowansalskie)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przybranie
- 10 szt. pomidorków koktajlowych
- porządna garść roszponki
- kiełki brokułu
- sos balsamiczny
Instrukcje
- Cukinie przekroić na połowę i wydrążyć pestki.
- Ułożyć na blaszce, posolić i popieprzyć.
- Do mięsa mielonego dodać jajko, ryż, koncentrat, zioła, sól i pieprz.
- Porcje mięsa układać na cukiniach.
- Piec 40-50 minut w temp. 180 stopni, aż mięso się zarumieni.
- Podawać z ulubioną zieleniną, u mnie roszponka, kiełki i pomidorki koktajlowe polane sosem balsamicznym. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.