Jest to prosta alternatywa dla zapracowanych. Błyskawicznie się robi i świetnie smakuje również kolejnego dnia.
Zapiekanka ziemniaczana
2015-11-23 17:00:08
Produkty
- 10 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 300 - 400 g mięsa mielonego
- garść groszku mrożonego
- mała śmietana 18 % łaciata
- 2 jajka
- ser (jaki kto lubi, ja zwykle mieszam kilka rodzajów, np. gouda, parmezan, cheddar)
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
Wykonanie
- Na łyżce oliwy podsmażam przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Po chwili dodaję pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i marchewkę. Smażę ok. 2-3 minut.
- Do warzyw dorzucam mięso mielone, rozdrabniam łyżką. Dodaję sól, pieprz, tymianek, słodką paprykę, a na koniec groszek.
- Jak mięso zmieni kolor, zdejmuję z ognia.
- Ziemniaki obieram i kroję na grubsze talarki. Dzielę mniej więcej na połowę i pierwszą część wykładam dno blaszki.
- Na ziemniaki mieszaninę warzyw i mięsa. Na wierzch kolejną porcję ziemniaków.
- W miseczce roztrzepuję jajka z odrobina soli i pieprzu. Dodaję śmietanę i starty ser.
- Taką mieszaniną polewam zapiekankę i dodatkowo na wierzch ścieram odrobinę sera.
- Zapiekam ok. 40 minut w 170 stopniach.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/
Szukałam ostatnio przepisu na zapiekankę ziemniaczaną, a tu proszę – takie pyszności. Na pewno spróbuję;)
Agnieszko, polecam 🙂