Zielony sos do mięs

Idealny do mięs pieczonych, ale również wędlin. U mnie w Wielkanoc nie może go zabraknąć 🙂

Zielony sos do mięs
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 2 ząbki czosnku
  2. osuszony pęczek koperku
  3. osuszony pęczek pietruszki
  4. 1 jajko
  5. 1 łyżeczka musztardy
  6. 2 łyżki soku z cytryny
  7. 1/3 łyżeczki soli
  8. 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  9. 1/3 łyżeczki cukru
  10. 350 ml oleju
  11. 100 g gęstej kwaśnej śmietany 12 lub 18%
Wykonanie
  1. Czosnek, pietruszkę i koperek rozdrobnić w blenderze.
  2. Przełożyć do miski, wbić jajko, dodać musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier.
  3. Wymieszać wszystko robotem, a następnie powoli wlewać olej na średnich obrotach.
  4. Ma to trwać około 2 minut.
  5. Na koniec dodać śmietanę i dokładnie wszystko wymieszać.
  6. Sos przełożyć do szczelnego pojemnika i używać do woli 🙂
Notes
  1. Przepis dostałam od mojej teściowej. Jest to wersja na thermomix, ale niestety nie mam wiedzy z której książki.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *