Idealny do mięs pieczonych, ale również wędlin. U mnie w Wielkanoc nie może go zabraknąć 🙂
Zielony sos do mięs
2016-03-07 21:47:47
Produkty
- 2 ząbki czosnku
- osuszony pęczek koperku
- osuszony pęczek pietruszki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/3 łyżeczki cukru
- 350 ml oleju
- 100 g gęstej kwaśnej śmietany 12 lub 18%
Wykonanie
- Czosnek, pietruszkę i koperek rozdrobnić w blenderze.
- Przełożyć do miski, wbić jajko, dodać musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier.
- Wymieszać wszystko robotem, a następnie powoli wlewać olej na średnich obrotach.
- Ma to trwać około 2 minut.
- Na koniec dodać śmietanę i dokładnie wszystko wymieszać.
- Sos przełożyć do szczelnego pojemnika i używać do woli 🙂
Notes
- Przepis dostałam od mojej teściowej. Jest to wersja na thermomix, ale niestety nie mam wiedzy z której książki.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/