Ostatnio nie kupuję pieczywa. Wkurza mnie, że wszystko jest sztucznie napompowane, a kolejnego dnia w zasadzie pieczywo nie nadaje się już do zjedzenia. Zaczęłam więc kombinować ze swoimi wypiekami. Póki co wszyscy w domu zadowoleni i wielbiciele chleba i bułeczek 🙂

Bułki wiejskie (pszenno-żytnie)
2016-01-14 11:25:15

Produkty
Zaczyn
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 1/3 łyżeczka suszonych drożdży
- 150 g wody
Ciasto
- cały zaczyn
- 250 g letniej wody
- 450 g mąki pszennej typ 550
- 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie
Zaczyn
- Dzień wcześniej wieczorem wymieszać składniki na zaczyn, przykryć folią spożywczą i odstawić na przynajmniej 12h. Zaczyn zwiększy swoją objętość, więc miska musi być większa.
Ciasto na bułeczki
- Zaczyn wymieszać z letnią wodą.
- Następnie dodać mąkę pszenną, drożdże i sól.
- Zagnieść gęste i lepkie ciasto.
- Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
- Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki wielkości bułeczki i zlepiać ją na górze, tak aby miała poszarpany wierzch.
- Układać na blaszce wyłożonej papierem w równych odstępach. Można posypać mąką.
- Z tej porcji wychodzi 8-10 bułek.
- Bułeczki przykryć ściereczką na ok. 20 min do wyrośnięcia.
- Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (góra-dół) około 30 - 40 minut, aż się ładnie zrumienią.
Notes
- Przepis pochodzi ze strony www.przepisnachleb.pl
GotujeSie.pl https://www.gotujesie.pl/