Bułki wiejskie (pszenno-żytnie)

Ostatnio nie kupuję pieczywa. Wkurza mnie, że wszystko jest sztucznie napompowane, a kolejnego dnia w zasadzie pieczywo nie nadaje się już do zjedzenia. Zaczęłam więc kombinować ze swoimi wypiekami. Póki co wszyscy w domu zadowoleni i wielbiciele chleba i bułeczek 🙂

Bułki wiejskie (pszenno-żytnie)
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
Zaczyn
  1. 150 g mąki żytniej typ 720
  2. 1/3 łyżeczka suszonych drożdży
  3. 150 g wody
Ciasto
  1. cały zaczyn
  2. 250 g letniej wody
  3. 450 g mąki pszennej typ 550
  4. 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  5. 1 i 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie
Zaczyn
  1. Dzień wcześniej wieczorem wymieszać składniki na zaczyn, przykryć folią spożywczą i odstawić na przynajmniej 12h. Zaczyn zwiększy swoją objętość, więc miska musi być większa.
Ciasto na bułeczki
  1. Zaczyn wymieszać z letnią wodą.
  2. Następnie dodać mąkę pszenną, drożdże i sól.
  3. Zagnieść gęste i lepkie ciasto.
  4. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
  5. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki wielkości bułeczki i zlepiać ją na górze, tak aby miała poszarpany wierzch.
  6. Układać na blaszce wyłożonej papierem w równych odstępach. Można posypać mąką.
  7. Z tej porcji wychodzi 8-10 bułek.
  8. Bułeczki przykryć ściereczką na ok. 20 min do wyrośnięcia.
  9. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (góra-dół) około 30 - 40 minut, aż się ładnie zrumienią.
Notes
  1. Przepis pochodzi ze strony www.przepisnachleb.pl
GotujeSie.pl https://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *