Chałka maślana

Przepis zaczerpnęłam z książki “Kocham gotować” – Thermomix, jednak śmiało można go wykonać zwykłym robotem lub ręcznie. Jest to chałka, która się zawsze udaje. Ważne jest, aby składniki miały temperaturę pokojową.

Uwielbiana przez moich bliskich i przyjaciół. Miękka i puszysta, nie traci walorów też kolejnego dnia.

Chałka maślana
Napisz opinie
Drukuj
Kruszonka
  1. 70 g mąki pszennej
  2. 50 g cukru
  3. 50 g masła 82%
Ciasto
  1. 1 jajko
  2. 2 żółtka
  3. 100 g masła, pokrojonego w kawałki
  4. 70 g cukru
  5. 1 cukier waniliowy
  6. 40 g świeżych drożdży
  7. 150 g mleka
  8. 500 g mąki pszennej
  9. 1 łyżeczka soli
Kruszonka
  1. Połączyć składniki mikserem lub ręcznie
Ciasto
  1. Do miski włożyć jajko, żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże i zalać lekko podgrzanym mlekiem. Wymieszać mikserem ok. 2 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem (spiralnymi widełkami) lub ręcznie, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć bawełnianą ściereczką na ok 30 minut.
  2. Włączyć piekarnik - temperatura 160-170 stopni, termoobieg.
  3. Ciasto podzielić na 2 części. Z każdej części uformować 3 równe wałki. Zapleść w warkocz i umieścić w podłużnych keksówkach i przykryć ściereczką. Gdy chałki podrosną, posmarować białkiem, które zostało nam z jajek. Posypać zrobioną wcześniej kruszonką.
  4. Piec na złoto ok. 40 minut.
GotujeSie.pl https://www.gotujesie.pl/

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *