Jest to przepis, który dostałam od kolegi mojego męża. Powiem Wam, że nigdy nie wyszedł mi lepszy chleb na zakwasie, jak właśnie z tego przepisu. Wilgotny i długo świeży. Smakuje moim dzieciom, a to jest dla mnie bardzo ważne. Pozostałą część zakwasu, albo wstawiam do lodówki, albo ponownie dokarmiam do kolejnego pieczenia
Chleb na zakwasie
2015-12-03 09:51:17
Produkty
- Zakwas - mąka żytnia i woda - 6 dni dokarmiania
Chleb
- 200 g mąki żytniej
- 200 g mąki pszennej
- czubata łyżeczka soli
- 350 ml letniej wody
- 250 g zakwasu
Wykonanie
Zakwas
- 1 dzień: 1 szklankę mąki żytniej wymieszać mikserem z 3/4 szkl letniej wody (konsystencja gęstej śmietany)
- 2 - 5 dzień: codziennie co 24 godziny dokarmiamy zakwas dodając do niego 3 czubate łyżki mąki żytniej i ok. 50 ml letniej wody (mieszam mikserem, aby nie było grudek. Zakwas ma mieś dość gęstą konsystencję).
- 6 dzień: pieczemy chleb
- Mikserem ze spiralną końcówką mieszamy wszystkie składniki na chleb. Możemy dodać ulubione pestki, suszone owoce, płatki owsiane. Ja jednak wolę klasyczny, bez niczego.
- Po wymieszaniu, umieszczam masę w dwóch małych keksówkach i czekam minimum 5 godzin, aż chleb wyrośnie. Czasem mieszam wieczorem, przykrywam ściereczką i piekę rano.
- Pieczemy 1h w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kratce.
GotujeSie.pl https://www.gotujesie.pl/