Tym razem genialny w swej prostocie i znakomity w smaku chleb żytni 🙂

Chleb żytni
2016-01-11 20:43:45

Produkty
Zakwas żytni
- 5 łyżek mąki żytniej typ 720
- 5 łyżek letniej wody
Zaczyn (dzień przed pieczeniem)
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 150 g letniej wody
- 1 czubata łyżka zakwasu
Chleb (ciasto właściwe)
- Cały zaczyn z dnia poprzedniego
- 400 g mąki żytniej typ 720
- 370 g letniej wody
- 2 łyżeczki soli
Wykonanie
Zakwas
- Składniki na zakwas mieszam i odstawiam w plastikowym naczyniu.
- Przykrywam ręcznikiem papierowym i związuję kawałkiem sznurka.
- Zakwas dokarmiam przez 6-7 dni, codziennie tą samą porcją mąki i wody.
- 7 dnia piekę chleb.
Zaczyn
- Dzień przed upieczeniem chleba, zwykle wieczorem, mieszam składniki zaczynu w plastikowej misce.
- Przykrywam folią spożywczą i zostawiam na całą noc.
Chleb
- Kolejnego dnia rano mieszam łyżką wszystkie składniki na chleb.
- Przekładam ciasto do dwóch małych keksówek, przykrywam folią spożywczą do wyrośnięcia.
- Trwa to od 2 do 4h.
- Po tym czasie nagrzewam piekarnik do temperatury 210 stopni i piekę chleb przez godzinę, lub ciut dłużej.
- Piekarnik ustawiam góra - dół.
- Powinien się dobrze przypiec.
Notes
- Przepis pochodzi ze strony www.przepisnachleb.pl (u mnie zmniejszona ilość wody)
GotujeSie.pl https://www.gotujesie.pl/
chleb bardzo pyszny