Chleb żytni

Tym razem genialny w swej prostocie i znakomity w smaku chleb żytni 🙂

Chleb żytni
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
Zakwas żytni
  1. 5 łyżek mąki żytniej typ 720
  2. 5 łyżek letniej wody
Zaczyn (dzień przed pieczeniem)
  1. 150 g mąki żytniej typ 720
  2. 150 g letniej wody
  3. 1 czubata łyżka zakwasu
Chleb (ciasto właściwe)
  1. Cały zaczyn z dnia poprzedniego
  2. 400 g mąki żytniej typ 720
  3. 370 g letniej wody
  4. 2 łyżeczki soli
Wykonanie
Zakwas
  1. Składniki na zakwas mieszam i odstawiam w plastikowym naczyniu.
  2. Przykrywam ręcznikiem papierowym i związuję kawałkiem sznurka.
  3. Zakwas dokarmiam przez 6-7 dni, codziennie tą samą porcją mąki i wody.
  4. 7 dnia piekę chleb.
Zaczyn
  1. Dzień przed upieczeniem chleba, zwykle wieczorem, mieszam składniki zaczynu w plastikowej misce.
  2. Przykrywam folią spożywczą i zostawiam na całą noc.
Chleb
  1. Kolejnego dnia rano mieszam łyżką wszystkie składniki na chleb.
  2. Przekładam ciasto do dwóch małych keksówek, przykrywam folią spożywczą do wyrośnięcia.
  3. Trwa to od 2 do 4h.
  4. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do temperatury 210 stopni i piekę chleb przez godzinę, lub ciut dłużej.
  5. Piekarnik ustawiam góra - dół.
  6. Powinien się dobrze przypiec.
Notes
  1. Przepis pochodzi ze strony www.przepisnachleb.pl (u mnie zmniejszona ilość wody)
GotujeSie.pl https://www.gotujesie.pl/

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *