Ciasto czekoladowe z wiśniami

Jest to ciasto, które sprawia wrażenie pracochłonnego. To pozory :-). Kolejnego dnia smakuje niebiańsko!

Ciasto czekoladowe z wiśniami
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
Placek czekoladowy
  1. 7 jajek
  2. 3/4 szkl. cukru
  3. 1/2 szkl. mąki
  4. 2 łyżki kakao
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. szczypta soli
Placek orzechowy
  1. 20 dkg posiekanych orzechów włoskich
  2. 5 białek
  3. 3/4 szkl. cukru
  4. 1 łyżka mąki pszennej
  5. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. szczypta soli
Masa
  1. 1/2 litra mleka 3,2%
  2. 1 cukier waniliowy
  3. 3/4 szkl. cukru
  4. 5 żółtek
  5. 1 łyżka mąki pszennej
  6. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  7. 30 dkg masła
  8. 3 łyżki kakao
  9. słoik konfitury wiśniowej
Polewa
  1. 1/4 kostki margaryny
  2. 4 łyżki cukru pudru
  3. 2 łyżki kakao
  4. 2 łyżki mleka
Wykonanie
Placek czekoladowy
  1. Ubić białka ze szczyptą soli, następnie dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek i kakao.
  2. Piec do suchego patyczka około 30-40 minut w temp. 170 stopni.
  3. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.
Placek orzechowy
  1. Ubić białka ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i pozostałe składniki.
  2. Piec dość długo, około godziny w temp. 170 stopni.
Masa
  1. Z podanych produktów ugotować budyń i ostudzić.
  2. Masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń, na koniec dodać odsączone z soku wiśnie i lekko wymieszać.
Polewa
  1. Podgrzać wszystkie składniki i gotową polewą polać ciasto
Złożenie ciasta
  1. Placek czekoladowy, połowa masy, placek orzechowy, pozostała masa, placek czekoladowy, polać polewą
GotujeSie.pl https://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *