Ciastka z czekoladą i masłem orzechowym

Ciastka z czekoladą i masłem orzechowym

Składniki
  

  • 100 g masła
  • 130 g masła orzechowego (z kawałkami orzechów – u mnie z Biedronki)
  • 120 g cukru
  • 1 szt. jajko
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 170 g mąki pszennej
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady

Instrukcje
 

  • Miękkie masło utrzeć z cukrami na jasną masę (2-3 minuty)
  • Następnie dodać jajko, sól i masło orzechowe, tak aby składniki się połączyły.
  • Do przygotowanej masy przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.
  • Dodać czekoladę i całość wymieszać. Ciasto może wydać się zwarte, ale takie ma być.
  • Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzać do 180 C (termoobieg).
  • Formować ciasteczka nabierając łyżką i wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów.
  • Ciasteczka piec 15-20 minut do momentu, aż się zarumienią (po wystygnięciu stwardnieją).

Uwagi

Do ciasteczek można dodać również posiekane orzechy laskowe lub rodzynki.
Warto przygotować podwójną porcję (wychodzi ok 60 ciastek), ponieważ znikają w błyskawicznym tempie 🙂
Źródło przepisu: Kwestia Smaku z moimi modyfikacjami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating