Ciasto marchewkowe

Jest to na prawdę banalne w wykonaniu ciasto. Udaje się za każdym razem :-). Przepis jest połączeniem 2 ciast, które znalazłam w necie z odrobiną mojej modyfikacji.

Plusem jest to, że dość długo utrzymuje świeżość.

Ciasto marchewkowe
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 1 i 1/2 szkl. mąki
  2. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  3. 1 łyżeczka cynamonu
  4. 1 łyżeczka sody
  5. 1/2 łyżeczki soli
  6. 1 szkl. brązowego cukru (może być biały)
  7. 2/3 szkl. oleju
  8. 3 jajka
  9. 1 szkl. startej marchewki (1 duża)
  10. 1/2 szkl. soku pomarańczowego
  11. 1 cukier waniliowy
  12. 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
Polewa
  1. 3/4 szkl. cukru pudru
  2. 2 łyżki miękkiego masła
  3. pół opakowania serka śmietankowego do kanapek (może być z Lidla lub Biedronki)
  4. kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie
  1. Nagrzewam piekarnik do 170 stopni.
  2. Jajka rozcieram z cukrem i cukrem waniliowym. Małymi porcjami dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, solą i cynamonem. Następnie wlewam sok i olej. Na końcu dodaję marchewkę i orzechy. Ciasto wstawiam do ciepłego piekarnika i piekę ok 45 minut w 170 stopniach. Pod koniec sprawdzam patyczkiem. Jeśli się nie klei, ciasto jest upieczone.
  3. Kiedy ciasto się studzi, mieszam składniki polewy. Smaruję wierzch zimnego ciasta i wstawiam na ok. 2 h do lodówki.
GotujeSie.pl https://www.gotujesie.pl/

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *