Idealna pasta do chleba. Prosta i smaczna – coś co

Hummus
2016-01-11 21:04:59

Produkty
- 100 g suchej ciecierzycy
- 100 g pasty tahini
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki soku z limonki lub cytryny
- sól, pieprz
- zimna woda
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- oliwa z oliwek
Wykonanie
- Ciecierzycę moczę całą noc w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody.
- Kolejnego dnia płuczę ciecierzycę, zalewam wodą, dodaję 1 łyżeczkę sody i gotuję do miękkości (u mnie max pół godziny).
- Po ugotowaniu wrzucam do blendera i dodaję czosnek, sok z limonki, sól, pieprz, 4-5 łyżek oliwy i pastę tahini (ostatnio nie miałam, więc uprażyłam na suchej patelni garść sezamu i też było ok).
- Blenduję na gładką masę.
- Jeśli masa jest za gęsta, dodaję 1-2 łyżki zimnej wody.
- Pasta powinna mieć gęstą, jedwabistą konsystencję.
Notes
- Przepis pochodzi ze strony www.przepisnachleb.pl
GotujeSie.pl https://www.gotujesie.pl/