Zapewne duża ilość jabłek w tej szarlotce sprawia, że smak jest wprost fenomenalny. Polecam, szczególnie na ciepło z lodami waniliowymi.
Jabłecznik
2016-02-18 08:38:08
Produkty
Ciasto
- 200 g zimnej margaryny pokrojonej na kawałki
- 400 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 60 g cukru
Masa jabłkowa
- 1,5 kg obranych i wydrążonych jabłek (1,8 kg przed obraniem)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 30-40 g cukru (zależnie jak słodkie są jabłka)
- 3 łyżki bułki tartej
Piana z białek
- 4 białka
- szczypta soli
- 180 g cukru pudru
Wykonanie
Ciasto
- Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść i podzielić na dwie nierówne części (mniejszą i większą).
- Mniejszą część włożyć do zamrażarki, a większą wyłożyć dno blaszki i zapiec ok. 15 min w temp. 180 stopni.
Masa jabłkowa
- Jabłka rozdrobnić blenderem, przełożyć do garnka i zagotować.
- Dodać cynamon i cukier.
- Poddusić około 10-15 minut.
- Podpieczony spód posypać bułką tartą i wyłożyć gorące jabłka.
- Można jeszcze wierzch posypać cynamonem, ale to jak kto lubi.
- Białka ubić ze szczyptą soli, na koniec dodać cukier puder i wyłożyć na jabłka.
- Na pianę zetrzeć na tarce schłodzone ciasto.
- Piec około 1 h w temp. 170-180 stopni.
Notes
- U mnie na pniu schodzi wersja na ciepło z lodami :-). Przepis pochodzi z książki thermomix "Kocham gotować"
GotujeSie.pl https://www.gotujesie.pl/