Zawsze bałam się robić kaczkę z obawy, że będzie twarda i nie smaczna. Tymczasem okazało się, że z tego przepisu jest przepyszna i delikatna. Nawet wyszukane podniebienia moich dzieci, akceptują ją w tej wersji :-).
Przepis jest znaleziony gdzieś w necie, ciut zmodyfikowany przeze mnie.

Kaczka w pomarańczach
2015-10-27 18:24:43

Produkty
- 1 kaczka
- sól, pieprz
- majeranek
- papryka słodka i ostra
- oliwa z oliwek
- 3 pomarańcze
- 1 cebula
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka wywaru warzywnego lub rosołu (może być z kostki)
Wykonanie
- Kaczkę bardzo dokładnie czyszczę i moczę kilka godzin w zimnej wodzie (co jakiś czas zmieniam wodę).
- Co najmniej dobę przed upieczeniem nakłuwam kaczkę wykałaczką i nacieram oliwą i przyprawami.
- Kaczka przed pieczeniem powinna mieć temperaturę pokojową.
- Przed pieczeniem włkładam do wnętrza kaczki obraną cebulę pokrojona w ćwiartki. Wlewam też do środka sok z 1 pomarańczy. Zszywam otwór nicią. Kaczkę układam piersiami w dół i podlewam wywarem.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.
- Z drugiej pomarańczy wyciskam sok i wmieszam go z miodem. Po ok. godzinie podlewam kaczkę miodowo-pomarańczową miksturą.
- Trzecią pomarańczę obieram i kroję w plasterki. Ułkładam na kaczce po ok. 2 godzinach.
- Kaczkę piekę pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym, trwa to do 3 godzin. Pod koniec zmniejszam temperaturę do 160 stopni.
GotujeSie.pl https://www.gotujesie.pl/