Zarówno moje dzieci, jak i ja kochamy kartacze mojej mamy. Są dosyć pracochłonne i kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić 🙂

Kartacze mojej mamy
2016-01-14 10:53:07

Produkty
Ciasto
- 20 sztuk dużych ziemniaków
- 7 sztuk ugotowanych ziemniaków
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
Farsz
- 1 i 1/2 kg mielonej łopatki
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 1 łyżka oleju
Do polania kartaczy
- 1/2 kg surowego boczku
- 4 pokrojone w kostkę cebule
Wykonanie
Ciasto
- Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć nadmiar wody przez tetrową pieluchę.
- Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i wymieszać z surowymi.
- Dodać mąki, szczyptę soli i wymieszać na gładką masę.
Farsz
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oleju.
- Dodać do mięsa mielonego.
- Doprawić majerankiem, solą, pieprzem (majeranku nie za dużo, bo mięso będzie gorzkie).
Do polania kartaczy
- Boczek pokroić w kostkę i lekko wytopić.
- Dodać pokrojone w kostkę cebulki.
- Podsmażać, aż mięso i cebula zmiękną.
- Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie kartaczy
- Z ciasta formować placek wielkości dłoni, na środku ułożyć kulkę mięsa i dokładnie zlepić brzegi.
- W dwóch dużych garnkach zagotować wodę z listkiem laurowym i zielem angielskim.
- Doprawić solą.
- Na gotującą się wodę wrzucać kartacze, po wypłynięciu zmniejszyć płomień, przykryć garnek i gotować 35-45 minut.
- Po ugotowaniu polać podsmażonym boczkiem z cebulką.
Notes
- U mnie w domu każdy je kartacze na swój sposób. Ja i dzieci lekko polane wodą z gotowania, a reszta domowników zdecydowanie z boczkiem i cebulką :-). Do tego obowiązkowo mleko.
GotujeSie.pl https://www.gotujesie.pl/