Makowiec idealny?

Uważam, że ciasto nie zawsze musi wyglądać. Ono ma smakować! Tak jest z tym makowcem. Nie umiem go zwinąć w zgrabną roladę, ale w smaku… jest fenomenalny. Nawet po 2-3 dniach nie czuć, że się postarzał 😛
Rodzaj Deser
Kuchnia Polska

Składniki
  

  • 3 szklanki mąki + 3 łyżki do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 125 g masła (rozpuścić i przestudzić)
  • 6 żółtek
  • 45 g drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu lub wódki

Masa

  • gotowa masa makowa z puszki
  • 6 białek
  • garść rodzynek

Lukier

  • Kilka kropel soku z cytryny + cukier puder (mieszamy, aż lukier będzie gęsty i mleczny).

Instrukcje
 

  • Mleko, drożdże i cukier lekko podgrzać (można poczekać, aż drożdże ruszą, ale ja tego nie robię).
  • Mąkę wsypać do sporej miski, dodać podgrzane mleko, żółtka, sól i spirytus.
  • Wyrabiać, aż ciasto będzie odstawać od ścianek miski (robotem ze spiralna końcówką).
  • Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (max. na godzinę)
  • Pod koniec wyrastania przygotować masę.
  • Białka ubić i delikatnie dodawać do masy makowej. Dodać garść rodzynek.
  • Ciasto podzielić na 3 części. Na papierze do pieczenia formować prostokąt i wałkować na cienki placek. Na ciasto wyłożyć 1/3 masy i delikatnie zwinąć w roladę. Pomóżcie sobie papierem. Struclę zawijam w ten sam papier, zostawiając około 1,5 cm luzu, aby mogły podrosnąć. Z pozostałego ciasta i masy robię jeszcze dwa makowce.
  • Układam je obok siebie na największej piekarnikowej blaszce i piekę około 45 minut w temp. 175 stopni, aż brązowy kolor będzie przebijał spod papieru.
  • Po upieczeniu rozcinam papier i studzę, a następnie polewam lukrem i posypuję sypkim makiem.
  • Przepis na ciasto inspirowany stroną moje wypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating