Mini serniczki

Jest to przepis wyszukany przeze mnie w sieci ze względu na ciekawy sposób zrobienia tych bułeczek. Do środka można dodać dowolne nadzienie, np. budyń czy nutellę.

Mini serniczki
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
Ciasto
  1. 110 ml mleka
  2. 50 g cukru
  3. 30 g drożdży
  4. 300 g mąki
  5. 40 g masła
  6. 1 jajko, szczypta soli
Nadzienie
  1. 250 g twarogu (ja wolę nie mielony)
  2. 1 jajko
  3. 40 g cukru
  4. cukier waniliowy
  5. ulubiona konfitura lub dżem
Wykonanie
  1. Drożdże rozetrzeć z cukrami i zalać ciepłym, ale nie gorącym mlekiem.
  2. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ręcznie lub robotem ze spiralną końcówką.
  3. Jeśli ciasto za mocno się klei, dosypać odrobinę mąki i wyrobić jeszcze chwilę.
  4. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  5. W tym czasie przygotować nadzienie - wymieszać robotem wszystkie składniki, za wyjatkiem konfitury.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Dużym kubkiem wykrawać okrągłe placuszki. Następnie mniejszą szklanką w tym placuszku wykrawać kolejny - w ten sposób powstanie obwódka.
  7. Należy ją złożyć w 8 i ułożyć na placuszku.
  8. W zagłębienie włożyć masę twarogową i pół łyżeczki konfitury.
  9. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 20-25 minut.
Notes
  1. Jest to przepis wyszukany przeze mnie w sieci ze względu na ciekawy sposób zrobienia tych bułeczek. Do środka można dodać dowolne nadzienie, np. budyń czy nutellę.
GotujeSie.pl https://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *