Po tytule wiadomo kto u mnie uwielbia murzynka. Ciasto proste, do tego stopnia, że pod moim okiem syn sam je już przyrządza 🙂
Składniki
Masa
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
- 1,5 łyżki octu lub spirytusu
- zapach migdałowy
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo
- garść orzechów
- garść rodzynek
Instrukcje
Masa
- Wszystkie składniki oprócz octu umieszczam w garnku i rozpuszczam na wolnym ogniu
- Po rozpuszczeniu cukru dodaję ocet i chwilę gotuję
- Gotową masę studzę i odejmuję z niej pół filiżanki na polewę po upieczeniu ciasta
Ciasto
- Ubijam biała ze szczyptą soli
- Do garnka z masą kakaową dodaję żółtka i wymieszaną mąkę z proszkiem.
- Na koniec dodaję pianę z białek i ewentualnie rodzynki i orzechy.
- Piekę w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku ok 40 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu polewam polewą