Najlepsze ciacho Eli

Lubicie ciasta, których się nie piecze? Ja wprost uwielbiam! Ten przepis, nie tylko jest prosty. Wierzcie mi, że smakuje cudownie 🙂

Rodzaj Deser
Kuchnia Polska

Składniki
  

  • 2 op. herbatników maślanych (u mnie z biedronki)
  • 500 ml mleka pełnotłustego 3,2%
  • 6 żółtek
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy (lub 3 duże łyżki maki ziemniaczanej)
  • 200 g masła 82%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki nutelli
  • kilka kostek startej czekolady do posypania na wierzch (niekoniecznie)

Instrukcje
 

  • 1/2 szklanki mleka rozmieszać z żółtkami i mąką
  • Resztę mleka zagotować z cukrami i kremówką.
  • Kiedy masa zacznie wrzeć, dodajemy mleko z żółtkami, zmniejszamy ogień i mieszamy, aż masa zgęstnieje.
  • Studzimy krem.
  • Masło miksujemy, po czym dodajemy po 1 łyżce budyń, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Blaszkę wykładamy papierem i warstwą herbatników oraz kremu.
  • Powtarzamy warstwy.
  • Mascarpone wymieszać z nutellą i smarujemy na wierzchniej warstwie herbatników.
  • Możemy posypać startą czekoladą.
  • Chłodzimy, najlepiej całą noc

Uwagi

Przepis najlepszej cioci Eli moich dzieci 🙂

1 komentarz o “Najlepsze ciacho Eli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating