Lubicie ciasta, których się nie piecze? Ja wprost uwielbiam! Ten przepis, nie tylko jest prosty. Wierzcie mi, że smakuje cudownie 🙂
Składniki
- 2 op. herbatników maślanych (u mnie z biedronki)
- 500 ml mleka pełnotłustego 3,2%
- 6 żółtek
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 1 cukier waniliowy
- 150 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy (lub 3 duże łyżki maki ziemniaczanej)
- 200 g masła 82%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki nutelli
- kilka kostek startej czekolady do posypania na wierzch (niekoniecznie)
Instrukcje
- 1/2 szklanki mleka rozmieszać z żółtkami i mąką
- Resztę mleka zagotować z cukrami i kremówką.
- Kiedy masa zacznie wrzeć, dodajemy mleko z żółtkami, zmniejszamy ogień i mieszamy, aż masa zgęstnieje.
- Studzimy krem.
- Masło miksujemy, po czym dodajemy po 1 łyżce budyń, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Blaszkę wykładamy papierem i warstwą herbatników oraz kremu.
- Powtarzamy warstwy.
- Mascarpone wymieszać z nutellą i smarujemy na wierzchniej warstwie herbatników.
- Możemy posypać startą czekoladą.
- Chłodzimy, najlepiej całą noc
Uwagi
Przepis najlepszej cioci Eli moich dzieci 🙂
ciasto przepyszne, tylko te kalorie:)