Najlepsze ciacho Eli

Lubicie ciasta, których się nie piecze? Ja wprost uwielbiam! Ten przepis, nie tylko jest prosty. Wierzcie mi, że smakuje cudownie 🙂

Najlepsze ciacho Eli
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 2 duże opakowania herbatników maślanych (u mnie z biedronki)
  2. 500 ml mleka pełnotłustego 3,2%
  3. 6 żółtek
  4. 1 szkl. śmietany kremówki
  5. 1 cukier waniliowy
  6. 150 g cukru
  7. 1 łyżka mąki pszennej
  8. 1 budyń śmietankowy (lub 3 duże łyżki maki ziemniaczanej)
  9. 200 g masła 82%
  10. 250 g serka mascarpone
  11. 4 łyżki nutelli
  12. kilka kostek startej czekolady do posypania na wierzch (niekoniecznie)
Wykonanie
  1. W 1/2 szklanki mleka rozmieszać żółtka i mąki.
  2. Resztę mleka zagotować z cukrami i kremówką.
  3. Kiedy masa zacznie wrzeć, dodajemy mleko z żółtkami, zmniejszamy ogień i mieszamy, aż masa zgęstnieje.
  4. Studzimy krem.
  5. Masło miksujemy, po czym dodajemy po 1 łyżce budyń, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Blaszkę wykładamy papierem i warstwą herbatników oraz kremu.
  7. Powtarzamy warstwy.
  8. Mascarpone wymieszać z nutellą i smarujemy na wierzchniej warstwie herbatników.
  9. Możemy posypać startą czekoladą.
  10. Chłodzimy, najlepiej całą noc
Notes
  1. Przepis najlepszej cioci Eli moich dzieci 🙂
GotujeSie.pl https://www.gotujesie.pl/

 

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *