Owocowe z galaretką

Chyba nie znam nikogo, komu to ciasto by nie smakowało. Nie za słodkie i idealne na tę porę roku :-). Przepis od dawnej znajomej.

Rodzaj Deser
Kuchnia Polska

Ingredients
  

  • 1 podwójne opakowanie herbatników petit buere (u mnie mniejsze z tesco)
  • 6 szt. żółtek
  • 1/2 l mleka 3,2%
  • 1 szkl. cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 1 masło 82%
  • 3 galaretki
  • 1 op. orzechów laskowych (posiekać drobniej)
  • 1/2 op. płatków migdałowych
  • 1 op. rodzynek
  • ulubione owoce (brzoskwinie, ananasy, truskawki, winogrona, truskawki, borówki)

Instructions
 

  • Wszystkie galaretki rozpuścić w około 1 litrze wody i ostudzić.

Krem

  • W garnku zmiksować żółtka z cukrami, mąką i mlekiem.
  • Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i będzie przypominała budyń.
  • Porządnie ostudzić.
  • Masło utrzeć na puch i dodawać do niego porcjami wystudzony budyń.
  • Masę podzielić na 2 części
  • Do pierwszej dodać kakao, orzechy i migdały.
  • Do drugiej rodzynki.
  • Dno niewielkiej blaszki (20×20) wyłożyć herbatnikami.
  • Na herbatniki wyłożyć najpierw masę ciemną, a potem jasną.
  • W masę poziomo wbijać herbatniki, tak aby powstały kwadraty.
  • W luki układać kawałki owoców i zalać zimnymi galaretkami.
  • Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating