Chyba nie znam nikogo, komu to ciasto by nie smakowało. Nie za słodkie i idealne na tę porę roku :-). Przepis od dawnej znajomej.
Ingredients
- 1 podwójne opakowanie herbatników petit buere (u mnie mniejsze z tesco)
- 6 szt. żółtek
- 1/2 l mleka 3,2%
- 1 szkl. cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
- 1 masło 82%
- 3 galaretki
- 1 op. orzechów laskowych (posiekać drobniej)
- 1/2 op. płatków migdałowych
- 1 op. rodzynek
- ulubione owoce (brzoskwinie, ananasy, truskawki, winogrona, truskawki, borówki)
Instructions
- Wszystkie galaretki rozpuścić w około 1 litrze wody i ostudzić.
Krem
- W garnku zmiksować żółtka z cukrami, mąką i mlekiem.
- Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i będzie przypominała budyń.
- Porządnie ostudzić.
- Masło utrzeć na puch i dodawać do niego porcjami wystudzony budyń.
- Masę podzielić na 2 części
- Do pierwszej dodać kakao, orzechy i migdały.
- Do drugiej rodzynki.
- Dno niewielkiej blaszki (20×20) wyłożyć herbatnikami.
- Na herbatniki wyłożyć najpierw masę ciemną, a potem jasną.
- W masę poziomo wbijać herbatniki, tak aby powstały kwadraty.
- W luki układać kawałki owoców i zalać zimnymi galaretkami.
- Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.
Leave a Reply