Pasztet to idealna świąteczna przekąska. Ten, jest połączeniem kilku przepisów i zdaje się być bardziej odchudzony niż te tradycyjne. Pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania 🙂

Pasztet
2016-03-17 09:41:59

Produkty
- 4 podudzia z kurczaka
- kawałek wołowiny z kością
- 3 nieduże kurze wątróbki
- garść suszonych grzybów
- 1 czerstwa bułka
- korzeń pietruszki
- pół selera lub ćwierć, jeśli jest mocno duży
- 3 marchewki
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek pieprzu
- szczypta majeranku
- szczypta czerwonej papryki
- 3 jajka
- sól, pieprz
Wykonanie
- Kurczaki i wołowinę zalać niewielką ilością wody (tak aby tylko przykryła mięso).
- Kiedy mięso się zagotuje, zdjąć pianę z wierzchu i dołożyć grzyby, pietruszkę, seler, marchew, ziele, liście laurowe, sól, pieprz i gotować na niewielkim ogniu około 3 godzin.
- Po tym czasie wyłowić z wywaru mięso i warzywa i wrzucić do niego na około 3 minuty wątróbkę (tylko po to, aby straciła kolor).
- W miskę odlać gorącego wywaru i namoczyć w nim bułkę.
- Kiedy mięso lekko ostygnie, oddzielić je od kości i zblendować na gładką masę z warzywami, jajkami, wątróbką i kajzerką na gładką masę.
- Doprawić szczyptą majeranku i czerwonej papryki.
- Jeśli trzeba to dosolić, lub jeśli wolicie ostrzejsze smaki można dodać np. pieprzu cayenne.
- Masę przełożyć do 2 niewielkich keksówek (u mnie jednorazowe) i piec około 2 h w 170 stopniach.
GotujeSie.pl https://www.gotujesie.pl/