Penne ze szpinakiem

Do tego przepisu używam szpinaku mrożonego, ale również może być świeży. Osobiście lubię też podać to danie z wędzonym łososiem i kaparami.

Jest to jedno z ulubionych dań mojej 5 letniej córki. Jeśli chcecie, aby wasze dzieci jadły szpinak, jest ogromna szansa, że w tej wersji będzie im bardzo smakował.

Penne ze szpinakiem
Napisz opinie
Drukuj
Prep Time
30 min
Prep Time
30 min
Skladniki
  1. 3/4 opakowania makaronu penne
  2. 1 mała śmietana 18%
  3. 1 opakowanie mrożonego szpinaku (używam brykiet)
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 1 łyżka masła
  6. ser grana padano - wedle uznania
Sposob przygotowania
  1. Zagotować wodę z odrobiną soli i oliwy. Ugotować makaron al dente.
  2. W tym czasie w rondelku rozpuścić łyżkę masła i przecisnąć czosnek. Dodać rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak. Podsmażać ok. 10 minut.
  3. Na koniec dodać śmietanę, chwilę podgotować, dodać starty ser.
  4. Makaron odlać na sicie i włożyć ponownie do garnka, zalać sosem szpinakowo-serowym.
  5. Wierzch udekorować wiórkami z sera
GotujeSie.pl https://www.gotujesie.pl/

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *