Do tego przepisu używam szpinaku mrożonego, ale również może być świeży. Osobiście lubię też podać to danie z wędzonym łososiem i kaparami.
Jest to jedno z ulubionych dań mojej 5 letniej córki. Jeśli chcecie, aby wasze dzieci jadły szpinak, jest ogromna szansa, że w tej wersji będzie im bardzo smakował.
Penne ze szpinakiem
2015-05-17 22:58:07
Prep Time
30 min
Skladniki
- 3/4 opakowania makaronu penne
- 1 mała śmietana 18%
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (używam brykiet)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- ser grana padano - wedle uznania
Sposob przygotowania
- Zagotować wodę z odrobiną soli i oliwy. Ugotować makaron al dente.
- W tym czasie w rondelku rozpuścić łyżkę masła i przecisnąć czosnek. Dodać rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak. Podsmażać ok. 10 minut.
- Na koniec dodać śmietanę, chwilę podgotować, dodać starty ser.
- Makaron odlać na sicie i włożyć ponownie do garnka, zalać sosem szpinakowo-serowym.
- Wierzch udekorować wiórkami z sera
GotujeSie.pl https://www.gotujesie.pl/
Moje ulubione dane. Zapraszam do mnie http://pawelm.net/