Piernik

Jest to jeden z moich ulubionych pierników. Nie jest zbity jak np. staropolski. Wilgotny i delikatny.

Można też go upiec w większej blaszce i nie przekładać, tylko polać polewą.

Piernik
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
Ciasto
  1. 1 i 3/4 szkl. mąki
  2. 1/2 szkl. cukru brązowego (może być biały)
  3. 125 g miękkiego masła
  4. 200 g w miarę płynnego miodu
  5. 3 jajka
  6. 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  7. 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  8. 1 łyżeczka sody
  9. 1 czubata łyżka kakao
  10. 1/2 łyżeczki cynamonu
Masa
  1. 1 i 1/2 słoika powideł śliwkowych
Polewa
  1. Czekolada mleczna lub gorzka
  2. 3 łyżki mleka
Wykonanie
  1. Masło ucieram z cukrem. Po chwili dodaję żółtka, miód i śmietanę.
  2. Przesiewam mąkę, kakao, sodę, cynamon i przyprawę i dodaję do masy.
  3. Białka ubijam ze szczyptą soli i dodaję do ciasta.
  4. Piekę w nagrzanym piekarniku w dwóch małych keksówkach ok 50 min w temp. 170 stopni.
  5. Po upieczeniu studzę.
  6. Powidła podsmażam w garnuszku ok. 5 minut, a następnie gorącymi przekładam piernik.
  7. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem na bardzo małym ogniu i polewam gotowy piernik.
GotujeSie.pl https://www.gotujesie.pl/

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *