Pleśniak

Ciasto mojego dzieciństwa 🙂

Pleśniak
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 4 jajka
  2. 1 margaryna
  3. 3 szkl. mąki
  4. 1 szkl. cukru
  5. 2 łyżki kakao
  6. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. kilka kropel zapachu arakowego
  8. dżem jaki lubicie (u mnie często konfitura z wiśni, ale może być porzeczkowy lub truskawkowy)
Wykonanie
  1. Mąkę zagnieść z żółtkami, margaryną, proszkiem do pieczenia i cukrem.
  2. Ciasto podzielić na 3 części.
  3. Pierwszą wyłożyć na blaszkę i posmarować ją dżemem.
  4. Drugą zagnieść z kakao i aromatem, po czym zetrzeć na tarce na dżem.
  5. Białka ubić ze szczyptą soli i łyżką cukru. Wyłożyć na ciemne ciasto.
  6. Na pianę zetrzeć pozostałą część ciasta (można lekko schłodzić).
  7. Piec ok. 1 h w temp. 175-180 stopni.
  8. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
GotujeSie.pl https://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *