Pleśniak

Ciasto mojego dzieciństwa 🙂

Rodzaj Deser

Składniki
  

  • 4 szt jajka
  • 1 margaryna
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel zapachu arakowego
  • dżem jaki lubicie (u mnie często konfitura z wiśni, ale może być porzeczkowy lub truskawkowy)

Instrukcje
 

  • Mąkę zagnieść z żółtkami, margaryną, proszkiem do pieczenia i cukrem
  • Ciasto podzielić na 3 części
  • Pierwszą wyłożyć na blaszkę i posmarować ją dżemem
  • Drugą zagnieść z kakao i aromatem, po czym zetrzeć na tarce na dżem
  • Białka ubić ze szczyptą soli i łyżką cukru. Wyłożyć na ciemne ciasto
  • Na pianę zetrzeć pozostałą część ciasta (można lekko schłodzić)
  • Piec ok. 1 h w temp. 175-180 stopni
  • Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating