Uważam, że pstrąg w takim wydaniu jest dość klasycznym daniem. Jednak podany z aksamitnym puree jest wprost idealny.
Rybę zwykle kupuję w Rybakówce w Ełku, mam wówczas pewność, że jest świeża i wysokiej jakości.

Pstrąg zapiekany
2015-10-19 19:23:41

Skladniki
- 2 sprawione pstrągi
- 3/4 kostki miękkiego masła
- 1 sparzona cytryna
- oliwa
- świeży koper, natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposob przygotowania
- Pstrągi czyszczę i moczę w zimnej wodzie ok. godziny. Następnie marynuję w soli i pieprzu. Jeśli mam czas to wstawiam na noc do lodówki. Jeśli nie, piekę tuż po przygotowaniu.
- Miękkie masło doprawiam odrobiną soli i pieprzu, mieszam z koperkiem i pietruszką. Takim farszem nadziewam rybę. Na wierzch układam plastry cytryny. Skrapiam oliwą, a następnie zawijam dość szczelnie w papier do pieczenia. Piekę w piekarniku 30-40 minut, w temperaturze ok 180 stopni.
GotujeSie.pl https://www.gotujesie.pl/