Sernik z pierniczkami

Tą wersję sernika podaję tylko na Boże Narodzenie. Smakuje cudownie i wart jest 12 miesięcy czekania 🙂

Sernik z pierniczkami
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
Ciasto
  1. 200 g mąki
  2. 1/2 szkl. cukru
  3. 1/2 kostki margaryny
  4. 2 żółtka
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa
  1. 1 gotowa masa bakallandu
  2. 3 jajka
  3. 2 ubite białka (te które zostały z ciasta)
  4. pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
  1. 1 kg twarogu (u mnie w wiaderku)
  2. 30 dag cukru
  3. 6 żółtek + 6 ubitych białek
  4. 1 kostka margaryny
  5. 1 budyń waniliowy (bez cukru)
  6. pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
  1. 1 opakowanie 40 dag pierniczków nadziewanych w czekoladzie
Wykonanie
Ciasto
  1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim dno blaszki
Masa makowa
  1. Masę z puszki wymieszać z proszkiem i żółtkami.
  2. Na koniec dodać ubite białka.
Masa serowa
  1. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.
  2. Dodać ser, budyń, proszek do pieczenia.
  3. Na końcu dodajemy ubitą pianę.
Złożenie ciasta
  1. Ciasto kruche, masa makowa, połowa masy serowej, pierniczki, druga połowa masy serowej.
  2. Ten sernik piekę dość długo, ok. 1,5 godziny w temp. 170 stopni.
  3. Po upływie godziny przykrywam folią aluminiową, żeby wierzch się nie przypalił i jednocześnie, aby ciasto dopiekło się w środku.
Notes
  1. Jest to przepis z książki siostry Anastazji
GotujeSie.pl https://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *