Fenomenalnie lekki i banalnie prosty w wykonaniu. Przepis Joanny, ale dzielę się, bo wart jest spędzenia chwili w kuchni. Z sosem malinowym smakuje obłędnie, polecam 🙂

Sernik
2016-04-01 17:17:00

Produkty
- 1 kg twarogu
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła 82%
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- kilka kropel aromatu migdałowego
Wykonanie
- Ubić pianę z białek.
- W osobnym naczyniu zmiksować żółtka z cukrem.
- Następnie dodać rozpuszczone, gorące masło, mąkę ziemniaczaną, aromat i twaróg.
- Na koniec dodać pianę z białek.
- Ciasto piec około godziny w temperaturze 180 stopni.
- Ważne jest, aby po upieczeniu, od razu wyjąć z piekarnika i okroić boki ostrym nożem. Mamy wówczas pewność, że nie opadnie.
- Podawać z sosem malinowym.
Notes
- W oryginalnym przepisie było 3/4 szklanki cukru (w związku z tym, że lubimy słodkie ciasta, zwiększyłam proporcję do całej szklanki)
GotujeSie.pl https://www.gotujesie.pl/