Serowy murzynek z wiśniami

Dość klasyczne połączenie twarogu i murzynka, ale fenomenalne w smaku. Tym razem dodałam konfiturę z wiśni… Niebo! 🙂
Rodzaj Deser
Kuchnia Polska

Składniki
  

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • zapach migdałowy
  • 1,5 łyżki octu lub spirytusu

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 250 g mielonego twarogu + 2 jajka
  • 1/2 szkalnki cukru
  • 2 jajka
  • 1/5 słoika konfitury z wiśni

Instrukcje
 

Masa

  • Wszystkie składniki oprócz octu umieszczam w garnku i rozpuszczam na wolnym ogniu.
  • Po rozpuszczeniu cukru dodaję ocet i chwilę gotuję
  • Gotową masę studzę i odejmuję z niej pół filiżanki na polewę po upieczeniu ciasta.

Ciasto

  • Ubijam biała ze szczyptą soli.
  • Do garnka z masą kakaową dodaję żółtka i wymieszaną mąkę z proszkiem.
  • Na koniec dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam.
  • Twaróg miksuję z jajkami i cukrem na gładką masę
  • Do blaszki wylewam połowę ciasta, następnie masę serową.
  • Na ser wykładam wiśnie i zalewam pozostałym ciastem.
  • Piekę w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku ok 1 godziny (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu polewam polewą
  • Ciasto można upiec w klasycznej blaszce.
  • U mnie tym razem były muffinki i pozostałość piekłam w keksówce 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating