Lubicie szybko i smacznie? Polecam to danie, kt贸re zrobicie w p贸艂 godziny 馃檪
Sk艂adniki
- 0,5 op. makaronu tagliatelle ( ok. 8 gniazdek)
- 200 ml 艣mietany krem贸wki
- 1 艂y偶eczka chrzanu
- 1 艂y偶eczka oliwy
- 3 艂y偶eczki drobnych kapar贸w
- 150 g w臋dzonego 艂ososia
- kilka kropel soku z cytryny
- s贸l, pieprz
- 100 g sera (u mnie cheddar, gouda)
Instrukcje
Sos
- Oliw臋 lekko podgrza膰, doda膰 chrzan i kapary, chwil臋 podsma偶y膰.
- Doda膰 艣mietan臋 i zagotowa膰.
- Do 艣mietany dorzuci膰 starte sery, podgrzewa膰, a偶 si臋 rozpuszcz膮 i sos zg臋stnieje.
- Doprawi膰 sol膮 i pieprzem.
Makaron
- Ugotowa膰 makaron al dente (po odlaniu lekko skropi膰 oliw膮).
- Do makaronu doda膰 sos kaparowy i delikatnie wymiesza膰.
- W g艂臋bokim talerzu na艂o偶y膰 porcj臋 makaronu, doda膰 pokrojonego w mniejsze paski 艂ososia.
- Skropi膰 sokiem z cytryny, podawa膰 ciep艂e.
- Przed na艂o偶eniem, talerz mo偶na udekorowa膰 g臋stym sosem balsamicznym.