Tort Kr贸lowej Saby

Super, ekstra czekoladowe ciacho. Fani czekolady b臋d膮 zachwyceni 馃檪
Rodzaj Deser
Kuchnia Polska

Sk艂adniki
  

  • 0,5 szklanki m膮ki
  • 0,3 szklanki mielonych migda艂贸w
  • 110 g mas艂a
  • 0,5 szklanki cukru (u mnie br膮zowy)
  • 3 jajka
  • 85 g czekolady mlecznej
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 2 艂y偶ki mocnej kawy

Polewa

  • 55 g czekolady mlecznej
  • 25 g czekolady gorzkiej
  • 1,5 艂y偶ki mocnej kawy
  • 6 艂y偶ek mas艂a
  • szczypta soli

Instrukcje
 

  • Mi臋kkie mas艂o utrze膰 z cukrem i 偶贸艂tkami.
  • M膮k臋 przesia膰. Bia艂ka ubi膰 na sztywn膮 pian臋. Czekolad臋 rozpu艣ci膰 z kaw膮.
  • Do utartego mas艂a doda膰 czekolad臋, a nast臋pnie po 艂y偶ce m膮ki, migda艂贸w i bia艂ek.
  • Miksowa膰 na wolnych obrotach, a偶 do wyczerpania produkt贸w.
  • Ciasto przela膰 do blaszki wy艂o偶onej papierem i piec w gor膮cym piekarniku oko艂o 30 minut w 175 stopniach.
  • Z tego co czyta艂am, 聽ciasto nie powinno mocno wyrosn膮膰 i najlepsze jest, kiedy jeszcze si臋 delikatnie rusza, kiedy potrz膮艣niemy blaszk膮. U mnie jednak by艂o odrobin臋 lepiej wypieczone.

Polewa

  • Sk艂adniki polewy lekko podgrza膰. Po rozpuszczeniu i przestudzeniu pola膰 ciasto

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Recipe Rating