Super, ekstra czekoladowe ciacho. Fani czekolady będą zachwyceni 🙂

Składniki
- 1/2 szkl mąki
- 1/3 szkl mielonych migdałów
- 110 g masła
- 1/2 szkl cukru (u mnie brązowy)
- 3 jajka
- 85 g czekolady mlecznej
- 30 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki mocnej kawy
- Polewa
- 55 g czekolady mlecznej
- 25 g czekolady gorzkiej
- 1 i 1/2 łyżki mocnej kawy
- 6 łyżek masła
- szczypta soli
Instrukcje
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami.
- Mąkę przesiać. Białka ubić na sztywną pianę. Czekoladę rozpuścić z kawą.
- Do utartego masła dodać czekoladę, a następnie po łyżce mąki, migdałów i białek.
- Miksować na wolnych obrotach, aż do wyczerpania produktów.
- Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem i piec w gorącym piekarniku około 30 minut w 175 stopniach.
- Z tego co czytałam, ciasto nie powinno mocno wyrosnąć i najlepsze jest, kiedy jeszcze się delikatnie rusza, kiedy potrząśniemy blaszką. U mnie jednak było odrobinę lepiej wypieczone.
- Polewa
- Składniki polewy lekko podgrzać. Po rozpuszczeniu i przestudzeniu polać ciasto
© 2022 Przepis pochodzi z Gotujesie.pl