Wegeburgery

Wiem… Wielkanoc, a u mnie menu jak z innej bajki. Niech i tak będzie! Te kotlety są na prawdę rewelacyjne. Z dodatkami wyglądają i smakują, jak klasyczne burgery. Polecam i zapraszam do wypróbowania!

Wegeburgery
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 2 szkl. startej marchewki
  2. 1 i 1/2 ugotowanej kaszy jaglanej
  3. 1/2 szkl. uprażonego sezamu
  4. 1 czerwona cebula
  5. 1/2 szkl. bułki tartej
  6. 1/4 szkl. oleju
  7. 3 łyżki mąki
  8. 2 łyżki sosu sojowego
  9. 1 łyżeczka kolendry
  10. 2 łyżeczki posiekanej pietruszki
  11. 1 łyżeczka imbiru (u mnie suszony)
  12. 1/4 łyżeczki chilli
  13. sól, pieprz
Dodatki
  1. Bułeczki pszenne, lub razowe. Majonez, ketchup, musztarda, cebula, pomidor, ogórek, sałata
Wykonanie
  1. Kaszę przelać dwa razy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczy.
  2. Następnie gotować do miękkości w 3 szklankach wody.
  3. Ostudzić i dodać pozostałe składniki i przyprawy.
  4. Dokładnie wymieszać i formować kotleciki.
  5. Układać na blaszce wyłożonej papierem, piec około 30 minut w 180-200 stopni.
Podanie
  1. Bułeczkę lekko podpiec w piekarniku, aby była chrupka z wierzchu i miękka w środku.
  2. Posmarować musztardą, na to liść sałaty, odrobina majonezu, kółka cebuli, ogórek, pomidor, na wierzch kleks keczupu. Przykryć drugą połówką i jeść 🙂
Notes
  1. Przepis zaczerpnięty z bloga Marty Dymek "Jadłonomia"
GotujeSie.pl https://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *