130gmasła orzechowego (z kawałkami orzechów - u mnie z Biedronki)
120gcukru
1szt.jajko
1op.cukru waniliowego
170gmąki pszennej
2/3łyżeczkisody oczyszczonej
2/3łyżeczkiproszku do pieczenia
mała szczypta soli
100ggorzkiej czekolady
Sposób wykonania
Miękkie masło utrzeć z cukrami na jasną masę (2-3 minuty)
Następnie dodać jajko, sól i masło orzechowe, tak aby składniki się połączyły.
Do przygotowanej masy przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.
Dodać czekoladę i całość wymieszać. Ciasto może wydać się zwarte, ale takie ma być.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzać do 180 C (termoobieg).
Formować ciasteczka nabierając łyżką i wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów.
Ciasteczka piec 15-20 minut do momentu, aż się zarumienią (po wystygnięciu stwardnieją).
Notes
Do ciasteczek można dodać również posiekane orzechy laskowe lub rodzynki.Warto przygotować podwójną porcję (wychodzi ok 60 ciastek), ponieważ znikają w błyskawicznym tempie :)
Źródło przepisu: Kwestia Smaku z moimi modyfikacjami