Ciastka z czekoladą i masłem orzechowym
Składniki
- 100 g masła
- 130 g masła orzechowego (z kawałkami orzechów – u mnie z Biedronki)
- 120 g cukru
- 1 szt. jajko
- 1 op. cukru waniliowego
- 170 g mąki pszennej
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady
Instrukcje
- Miękkie masło utrzeć z cukrami na jasną masę (2-3 minuty)
- Następnie dodać jajko, sól i masło orzechowe, tak aby składniki się połączyły.
- Do przygotowanej masy przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.
- Dodać czekoladę i całość wymieszać. Ciasto może wydać się zwarte, ale takie ma być.
- Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzać do 180 C (termoobieg).
- Formować ciasteczka nabierając łyżką i wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów.
- Ciasteczka piec 15-20 minut do momentu, aż się zarumienią (po wystygnięciu stwardnieją).
Uwagi
Do ciasteczek można dodać również posiekane orzechy laskowe lub rodzynki.
Warto przygotować podwójną porcję (wychodzi ok 60 ciastek), ponieważ znikają w błyskawicznym tempie 🙂
Źródło przepisu: Kwestia Smaku z moimi modyfikacjami